Het Plan
ZWO ASI1833MM + Sky-Watcher Skymax 127 Maksutov-Cassegrain

Het plan is om dubbelsterren proberen gescheiden weer te geven en te fotograferen. Wanneer twee sterren door hun zwaartekracht om hun gezamenlijke zwaartepunt draaien noemen dit een dubbelstersysteem. Een bekend dubbelstersysteem is Sirius A en B welke zich op 8,6 lichtjaar afstand van de aarde bevindt en die in 50 jaar een rondje om elkaar doen. Zie afbeelding 1a.

Afbeelding 1a - Sirius A met per jaartal de positie van Sirius B.

Sirius A is bijna twee keer zo groot als de Zon en Sirius B is ter grootte van de Aarde. Momenteel (2024) is de afstand van Sirius B t.o.v. A ongeveer 11 arcsec (11") wat ter plaatse ongeveer 20 AU is. 1 Astronomical Unit is ongeveer 150 miljoen km. De afstand tussen Sirius A en B wordt dan 4,5 miljard km. Dit is ongeveer de afstand tussen de Zon en planeet Uranus.
De Uitvoering
De scheiding tussen Sirius A en B is dus 11 arcseconde ("). De Sky-Watcher Skymax 127 Maksutov-Cassegrain telescoop die ik hiervoor wil gebruiken heeft een scheidend vermogen van ongeveer 1" dus theoretisch zou ik de scheiding kunnen fotograferen (en visueel ook kunnen zien). Aangezien de spectrale klasse (sterkleur en oppervlaktetemperatuur) van een dubbelstersysteem over het algemeen flink uit elkaar liggen, ga ik proberen de sterkleuren vast te leggen door met een monocamera (ASI183MM) en RGB-filters te fotograferen.
[AFBEELDING] Afbeelding 1b - Screenshot Stellarium van Sirius A en B.
[AFBEELDING] Afbeelding 1c - Sirius A en B met een ASI183MM en Sky-Watcher Skymax 127 Maksutov-Cassegrain telescoop.
De Montering
[AFBEELDING] Afbeelding 1d - De montering gebruikt voor het fotograferen van de dubbelsterren.
Extra hardware buiten de basismontering
* ZWO ASI183MM
* ZWO Filterwiel Mini (5x) LRGB
Sky-Watcher Skymax 127 Maksutov-Cassegrain
* Celestron Red Dot Finder (RDF)
* Bathinov Masker
* Smartphonehouder Snapshot
* Smartphone Samsung S9

Software
* AstroHopper
Uiteraard kan er ook visueel naar de sterrenhemel gekeken worden. Dit wordt besproken op de volgende pagina.
Back to Top