Astrofotografie

Astrofotografie is een specifiek onderdeel van de fotografie en richt zich op het maken van foto's van objecten aan de nachtelijke hemel. Er bestaan vier hoofdgroepen.
1. Landschap en nachtelijke hemel
Dit zijn over het algemeen foto's gemaakt van een stuk landschap, objecten op de voorgrond, wolken partijen met sterrensporen, meteoren, planeten, de Maan of de Melkweg op de achtergrond. De benodigde apparatuur is een camera, statief, lens met een relatief kleine brandpuntsafstand en een relatieve grote opening en mogelijk een kleine startracker als montering.

Afbeelding 1 - De Maan met rechts Saturnus en Jupiter als stipjes tussen de wolken en boomtoppen.

2. Zonnestelsel Objecten
Foto's van de objecten binnen ons zonnestelsel zoals de Zon, Maan en planeten. De benodigde apparatuur is een camera  met filmmogelijkheden en een hoge framesnelheid of de mogelijkheid hebben om frames via Liveview 5x zoom te kunnen maken, een telescoop met een hoge brandpuntsafstand (Narrow Field), filters, barlowlenzen, extenders, foto stacking en nabewerkingssoftware.​​​​​​​

Afbeelding 2 - Jupiter met linksonder de Grote Rode Vlek.

3. Deep Sky Objecten
De focus van de foto's gaat liggen op Deep Sky Objecten (DSO) buiten ons zonnestelsel, zoals nevels, sterclusters en sterrenstelsels. Dit kunnen zowel Wide Field als Narrow Field foto's zijn. De benodigde apparatuur is een hoge kwaliteit camera, parallactische montering, automatisch volgsysteem, filters, fotostacking- en nabewerkingssoftware. Zie hieronder een voorbeeld van de Orion Nebula M42.

Afbeelding 3 - Running Man NGC1977, Orion Nebula M42 en de Witch Head Nebula NGC1909 aan de zuidelijke winterhemel.

4. Specialistische Objecten
Onderwerpen zijn kometen, asteroïden, planetoïden, dwergplaneten, dubbelsterren, zwarte gaten, exoplaneten, supernova's. Uiteraard wordt hiervoor zeer specialistische apparatuur en software gebruikt maar er kan soms ook gebruik worden gemaakt van eenvoudige apparatuur.

Afbeelding 4 - De komeet C/2020 F3 (NEOWISE) aan de noordwestelijke hemel.

Het doel wordt het maken van foto's van Wide Fields van Deep Sky Objecten genoemd onder punt 3 met een parallactische montering. Aan de hand van een paar berekeningen kunnen we bepalen hoe groot en hoe 'scherp' een foto kan worden met de gebruikte apparatuur.
Back to Top