Astrofotografie is een specifiek onderdeel van de fotografie en richt zich op het maken van foto's van objecten aan de nachtelijke hemel. Er bestaan vier hoofdgroepen.​​​​​​​
1. Landschap en nachtelijke hemel:
Dit zijn over het algemeen foto's gemaakt van een stuk landschap op de voorgrond met sterren, Melkweg of aurora op de achtergrond. De benodigde apparatuur is een camera, statief, lens met kleine brandpuntsafstand (Wide Field) en een relatieve grote opening en mogelijk een kleine equatoriale mount zoals een tracker.
2. Zonnestelsel Objecten:
Foto's van de objecten binnen ons zonnestelsel zoals, de Zon, Maan en planeten. De benodigde apparatuur is een filmcamera met een hoge framesnelheid, een telescoop met een hoge brandpuntsafstand (Narrow Field), filters en barlowlenzen, foto stacking en nabewerkingssoftware.​​​​​​​ Zie afbeelding 1.
3. Deep Sky Objecten:
De focus van de foto's ligt op Deep Sky Objecten (DSO) buiten ons zonnestelsel, zoals nevels, sterclusters en sterrenstelsels. Dit kunnen zowel Wide Field als Narrow Field foto's zijn. De benodigde apparatuur is een hoge kwaliteit camera, equatoriale mount, automatisch volgsysteem, filters, foto stacking en nabewerkingssoftware.
4. Specialistische Objecten:
Onderwerpen zijn kometen, asteroïden, planetoïden, dwergplaneten, meteoorinslagen, dubbelsterren, zwarte gaten, exoplaneten, supernova's. Uiteraard wordt hiervoor zeer specialistische apparatuur en software gebruikt maar er kan soms ook gebruik worden gemaakt van eenvoudige apparatuur.

Afbeelding 1 - Compositiefoto (niet op schaal) van Saturnus, Jupiter, Mars, Venus, Mercurius en de Zon.

Met de opstelling getoond op de volgende pagina worden Wide Field foto's gemaakt van Deep Sky Objecten zoals omschreven is onder punt 3.
Back to Top