Astrofotografie is één van de disciplines van de fotografie en richt zich op het maken van foto's van objecten aan de nachtelijke hemel. Er bestaan drie hoofdgroepen voor een amateurastronoom.
Dit zijn over het algemeen foto's gemaakt van een stuk landschap, objecten op de voorgrond, wolken partijen met sterrensporen, meteoren, planeten, de Maan, de Melkweg op de achtergrond. De benodigde apparatuur is een camera, objectief met een relatief kleine brandpuntsafstand met een relatief grote opening en een statief of eventueel een star tracker zoals de SkyGuider Pro zodat je langere belichtingen kan maken.

Afbeelding 1a - De Maan met rechts Saturnus en Jupiter als stipjes tussen de wolken en boomtoppen.

Foto's van de objecten binnen ons zonnestelsel zoals de Zon, Maan, planeten, kometen, asteroïden, planetoïden en dwergplaneten. De benodigde apparatuur is een astrocamera met filmmogelijkheden en een hoge framesnelheid of met een DSLR/mirrorless camera die de mogelijkheid hebben om frames via Liveview 5x zoom te kunnen vastleggen, een telescoop met een hoge brandpuntsafstand (Narrow Field), filters, barlowlenzen, extenders, fotostacking en foto nabewerkingssoftware.​​​​​​​

Afbeelding 2a - Jupiter met linksonder de Grote Rode Vlek.

De focus van de foto's gaat liggen op objecten buiten ons zonnestelsel, zoals nevels, sterclusters en sterrenstelsels alsmede ook dubbelsterren en supernova's. Dit kunnen zowel Wide Field als Narrow Field foto's zijn. De benodigde apparatuur is een hoge kwaliteit camera, parallactische montering, automatisch volgsysteem, filters, fotostacking en foto  nabewerkingssoftware. Zie hieronder een voorbeeld van de Orion Nebula M42.

Afbeelding 3a - Running Man NGC1977, Orion Nebula M42 en de Witch Head Nebula NGC1909 aan de zuidelijke winterhemel.

Het Doel
Mijn doel is om foto's te maken van alle drie de hoofdgroepen van de astrofotografie. De nadruk zal op Zonnestelsel Objecten (Zon en Maan) en Deepsky Objecten gelegd worden met een ZWO ASI183MM Mono camera, een Canon EOS R en Canon objectieven. Aan de hand van objectinformatie en een paar berekeningen kunnen we bepalen hoe groot (beeldhoek) en hoe 'scherp' (resolutie) een foto kan worden met de gebruikte apparatuur.
Het Middel
Het middel is een parallactische montering welke de sterren en andere hemelobjecten visueel 'stil' laat staan waardoor er met lange sluitertijden van enkele seconden tot enkele minuten belicht kan worden. De montering bestaat in de basis uit de volgende onderdelen en wordt aangevuld met onderdelen specifiek voor de hoofdgroepen van de astrofotografie.
Basisonderdelen van de parallactische montering:
* iOptron SkyGuider Pro Montering
* iOptron iPolar Pooluitlijningscamera
* iOptron SkyGuider Pro Statief
* William Optics DEC adapter & Vixen Style Clamp
* William Optics 245mm Dovetail
* QR60 Quick Release Plate Clamp Adapter
* HiTec Astro Een-kanaals Verwarmingslint Controller
* Dew-Not Verwarmingslinten 32mm & 127mm
* ZWO Mini Guiding Telescoop 30mm f/4 f=120mm
* ZWO ASI120MM Mini Guiding Camera
* Caruba Manual Focusing Ring 78-83mm
* Celestron PowerTank Lithium Pro 17Ah
De Stappen
Om te komen tot een goede foto voor de drie hoofdgroepen van de astrofotografie zijn er ruwweg zeven stappen die gemaakt moeten worden:

a. Het kiezen van een object op basis van zichtbaarheid, grootte en helderheid.
b. Keuze van de telescoop en camera om het object goed te kunnen vastleggen met de juiste beeldhoek.
c. Het samenstellen van de montering met besturing en guiding.
d. Het kiezen van een waarneemlocatie welke liefst zo mogelijk donker, windvrij en trillingsvrij zal moeten zijn.
e. Het afstellen van de montering op de waarneemplek (o.a. pooluitlijning).
f. Het maken van de foto's (sequences) of filmpjes (captures).
g. De nabewerking van de foto's.

Ik zal voor de meeste bovenstaande punten toelichten op de volgende pagina's.
Back to Top