Astrofotografie

Astrofotografie is een specifiek onderdeel van de fotografie en richt zich op het maken van foto's van objecten aan de nachtelijke hemel. Er bestaan vier hoofdgroepen.

1. Landschap en nachtelijke hemel
Dit zijn over het algemeen foto's gemaakt van een stuk landschap op de voorgrond met sterren, Melkweg of aurora op de achtergrond. De benodigde apparatuur is een camera, statief, lens met kleine brandpuntsafstand (Wide Field) en een relatieve grote opening en mogelijk een kleine parallactische montering zoals een tracker.

2. Zonnestelsel Objecten
Foto's van de objecten binnen ons zonnestelsel zoals de Zon, Maan en planeten. De benodigde apparatuur is een camera  met filmmogelijkheden en een hoge framesnelheid of de mogelijkheid hebben om frames via Liveview 5x zoom te kunnen maken, een telescoop met een hoge brandpuntsafstand (Narrow Field), filters, barlowlenzen, extenders, foto stacking en nabewerkingssoftware.​​​​​​​ Zie afbeelding 1.

3. Deep Sky Objecten
De focus van de foto's ligt op Deep Sky Objecten (DSO) buiten ons zonnestelsel, zoals nevels, sterclusters en sterrenstelsels. Dit kunnen zowel Wide Field als Narrow Field foto's zijn. De benodigde apparatuur is een hoge kwaliteit camera, parallactische montering, automatisch volgsysteem, filters, foto stacking en nabewerkingssoftware.

4. Specialistische Objecten
Onderwerpen zijn kometen, asteroïden, planetoïden, dwergplaneten, meteoorinslagen, dubbelsterren, zwarte gaten, exoplaneten, supernova's. Uiteraard wordt hiervoor zeer specialistische apparatuur en software gebruikt maar er kan soms ook gebruik worden gemaakt van eenvoudige apparatuur.

Afbeelding 1 - Compositiefoto (niet op schaal) van Saturnus, Jupiter, Mars, Venus, Mercurius en de Zon. Zie punt 2.

Het doel wordt het maken van Zonnestelsel Objecten onder punt 2 en Wide Fields van Deep Sky Objecten genoemd onder punt 3 met een parallactische montering en wordt op de volgende pagina uiteengezet met berekeningen gebaseerd op de gebruikte fotoapparatuur.
Back to Top