Het Plan
Oculairen 1,25" 10 & 25mm Plössl + Diagonaal spiegel 1,25" + Sky-Watcher Skymax 127 Maksutov-Cassegrain + AstroHopper

Het plan is om visueel te gaan waarnemen in een Bortle 8/9 omgeving richting zuiden in de winteravonden, wat in de regel richting sterrenbeeld Orion is. Om sneller te kunnen zoeken naar objecten gebruik ik AstroHopper op de smartphone als planetarium.

In afbeelding 1a is te zien wat ik met mijn blote ogen te zien krijg en dat is niet veel natuurlijk. Ik zie net de sterren die het bekende deel van het sterrenbeeld laten zien zoals Betelgeuze en Rigel. De 'Light Pollution' setting in Stellarium is ingesteld op 'Automatic from Locations Database'. Onder perfecte omstandigheden in Bortle 1 kan je met het blote oog sterren zien tot magnitude 6 maar helaas is dit niet zo.

Het rode kader geeft de beeldhoek weer van een 17mm en een full frame sensor en zien hier direct van linksmidden naar rechts Betelgeuze, Aldebaran en de planeet Jupiter. Boven Betelgeuze kan je nog net Elnath waarnemen.

Afbeelding 1a - Volgens Stellarium en lokale omstandigheden zou ik dit zien met mijn blote ogen bij Bortle 8/9. Sterrenbeeld Orion.

Met afbeelding 1b heb ik geprobeerd de Bortle 8/9 omstandigheden na te bootsen door te fotograferen met een Canon EOS R + Canon RF15-35mm f/2.8L IS USM op 17mm met een sluitertijd van 2s, diafragma f/5.6 en ISO400. We zien hier dezelfde sterren en planeet als hierboven.

Afbeelding 1b - Foto van de echte sterrenhemel zoals binnen het rode kader in afbeelding 1a.

Doordat de telescoop theoretisch een 329x grotere lichtopbrengst heeft dan het oog zou ik hiermee objecten tot ongeveer magnitude 12 kunnen zien. Zie afbeelding 1c wat ik dan volgens Stellarium kan zien qua aantal sterren in de buurt van ster Betelgeuze bij Bortle 7/8.

Afbeelding 1c - Oculair view in Stellarium met 25mm oculair en de Sky-Watcher SkyMax 127 f12 op ster Betelgeuze.

De Uitvoering
Astrohopper opgestart via de webbrowser zoals was aangegeven in de handleiding en daarna pas op het voetje geplaatst op de telescoop. Ik kies voor Betelgeuze als align ster. Betelgeuze zoeken in AstroHopper en selecteren zodat deze ster in het midden staat van mijn smartphonescherm en kijkend door de zoeker deze ster ook midden in het oculair te zien was.

AstroHopper uitgedaagd door Jupiter als zoekobject te selecteren die namelijk redelijk ver weg stond naar het westen. Door het pijltje op het scherm te volgen en de twee assen van de SkyGuider Pro te verstellen zag ik uiteindelijk Jupiter in het midden van het scherm. Ook door het oculair zag ik Jupiter redelijk in het midden van het beeld staan van het 25mm oculair.

Uiteindelijk ook deepsky object M42 bekeken. Ik zag met het 25mm oculair een hoefijzervormige witte nevel met vier 'sterren' waaronder één 'ster' de Trapeziumcluster (magnitude 6.55) vormde. Zie afbeelding 1d voor het screenshot van Stellarium. Na een volgende wat langere visuele sessie van M42 met een hogere vergroting (9mm oculair) zal ik hier mijn bevindingen vermelden.

Afbeelding 1d - Orionnevel M42 op 1600 lichtjaar afstand zoals deze te zien was bij Bortle 8/9 in Stellarium.

De Montering

Afbeelding 1c - De montering voor visuele waarneming.

Extra hardware buiten de basismontering
* Oculairen 1,25" 10mm & 25mm Plössl
* Diagonaal spiegel 1,25"
Sky-Watcher Skymax 127 Maksutov-Cassegrain
* Celestron Red Dot Finder (RDF)
* Smartphonehouder Snapshot
* Smartphone Samsung S9

Software
* AstroHopper
Welke waarneemlocaties ik voorhanden heb, wordt op de volgend pagina behandeld.
Back to Top