1. All Sky zonder volgsysteem
Het Plan
Het vastleggen van het gehele sterrenhemel vereist een fisheye objectief die een beeldhoek van 180° x 180° die recht omhoog naar het zenit wordt gericht. Dit kan redelijk eenvoudig uitgevoerd worden vanaf een vaste statief. We kunnen een sequence maken door elke 30s een foto te maken met een sluitertijd van 20s om later er een timelapse van te maken. Door de grote beeldhoek is het ook eenvoudig om meteoren, vliegtuigen en satellieten te 'vangen' en andere hemelgebeurtenissen te volgen. De nabewerking vergt niet veel tijd.
Canon EOS R + Canon EF8-15mm f/4L USM
​​​​​​​
De foto's gemaakt met deze full frame camera en fisheye zoomobjectief geven een maximale beeldhoek van 180° x 180° bij een brandpuntsafstand van 8mm. Aangezien ik geen totale hemel kan zien vanaf het balkon kan ik inzoomen tot 12mm (wat wel meer resolutie geeft ten koste van de beeldhoek). Onderstaande afbeelding 1a laat zien dat ook een gedeelte van het 'balkonlandschap' in beeld gebracht wordt.
Een betere locatie om dit soort foto's te maken is om deze te plaatsen op een dak met vrij uitzicht. De camera wordt dan onder een dome geplaatst om de apparatuur te beschermen tegen vuil, regen en vocht. Helaas gaat dat niet in mijn situatie en zal het vrije veld moeten intrekken. Het beeldveld zal er dan uitzien zoals in afbeelding 1a.

Afbeelding 1a - Dit zal het beeldveld zijn op 8mm brandpunt. Uiteraard is hier een ideale hemel te zien zonder lichtvervuiling en dergelijke.

De Uitvoering
De honderden foto's worden met het Canon EOS Utility gemaakt waar een intervalometerfunctie is ingebouwd. Deze intervalometerfunctie zorgt er voor dat er automatisch bijvoorbeeld bijvoorbeeld 100 keer een foto wordt gemaakt met 20 sec belichtingstijd en 2s tijd tussen de belichtingen. Dit wordt ook wel een sequence genoemd. Ook kan een intervalometer of een simpele afstandsbediening gebruikt worden om de sequences te maken.

Met een vast fotostatief moet er op gelet worden dat er zodanig een sluitertijd gekozen wordt zodat de sterren ook 'puntjes' blijven en geen streepjes. Dit is o.a. afhankelijk van de brandpuntsafstand die gebruikt gaat worden. Voor de zeer korte brandpuntsafstand van 8mm moet dan een sluitertijd gekozen worden van maximaal 20s. 

Van de honderden foto's kan een enkele foto bewerkt worden of van alle foto's een timelapse gemaakt worden. De foto moet nog wel met fotobewerkingssoftware bewerkt worden zoals Adobe Lightroom/Photoshop.

Afbeelding 1b - Dit is het beeld in het veld met een Canon EOS R + Canon EF8-15mm f/4L USM op 8mm brandpunt, 20s belichtingstijd, f4 en ISO1600. Uiteraard is hier van een ideale hemel geen sprake.

Afbeelding 1c - Uitsnede van het centrum van bovenstaande afbeelding 1b. De Melkweg is beter zichtbaar.

De Montering

Afbeelding 1d - De All Sky montering voor zowel stationaire foto's alsmede voor foto's gemaakt met volgsysteem.

Extra hardware buiten de basismontering
* Canon EOS R

* Canon EF-RF Adapter
* Canon EF8-15mm f/4L USM
* Canon Batterygrip BG-E22
* Canon Cable Remote RS60-E3
* Manfrotto Statief 055DB
* Manfrotto Balhoofd MHXPRO-BHQ2

Software voor control en nabewerking
* EOS Utility
* Adobe Lightroom Classic
2. All Sky met volgsysteem
Het Plan
Het vastleggen van het gehele sterrenhemel met langere belichtingen per foto wordt gebruik gemaakt van een parallactisch montering met volgsysteem waarbij het objectief natuurlijk ook naar het zenit wordt gericht. We kunnen ook hier een sequence maken door tientallen foto's te maken met sluitersnelheden van 120s per foto. De nabewerking vergt wat meer tijd aangezien we bij dit soort sequences te foto's gaan stacken op de wijze zoals dat bij Deepsky fotografie gebeurd.

Afbeelding 2a - Het beeldveld als het fisheye objectief op 12mm gezet wordt i.c.m. een 36 x 24mm sensor. Verre van ideaal.

De Uitvoering
Met N.I.N.A. software worden de tientallen foto's met een sequence gemaakt. In tegenstelling tot een vast statief kan hier gekozen worden met langere belichtingstijden van wel 120s. Ook hier blijven de steren puntjes door het volgsysteem van de montering. 

De tientallen foto's worden door SiriL software gestackt en bewerkt tot een enkele foto waarbij de kwaliteit hoger is dan een enkele foto gemaakt vanaf een vast statief. De foto moet nog wel met fotobewerkingssoftware bewerkt worden zoals Adobe Lightroom/Photoshop. Onderstaande afbeelding 2b is een stack van 27 x 50s belichtingstijd bij f/5.6 en ISO160. Uiteraard is ook hier van een ideale hemel geen sprake maar de sterren zijn na het stacken mooie puntjes gebleven op een beeldveld van rond 150 graden en daar ging het om. Geen Melkweg te zien door Bortle 8 á 9.

Afbeelding 2b - Dit is het beeld op het balkon met een Canon EOS R + Canon EF8-15mm f/4L USM op 8mm brandpunt (i.p.v. 12mm) op een parallactische montering met volgsysteem.

De Montering

Afbeelding 2c - De All Sky montering voor zowel stationaire foto's alsmede voor foto's gemaakt met volgsysteem.

Extra hardware buiten de basismontering
* Canon EOS R

* Canon EF-RF Adapter
* Canon EF8-15mm f/4L USM
* Ganymedes Dauwlint 60 cm met regelaar
* Intervalometer YouPro YP-880

Software voor nabewerking
* Sequator
* Adobe Lightroom Classic
Een uitdaging voor een telescoop is het proberen om dubbelsterren visueel (fotografisch) te kunnen scheiden. Dit laat ik zien op de volgende pagina.
Back to Top