1. Het Plan
Het vastleggen van de sterrenhemel te samen met het landschap kan redelijk eenvoudig uitgevoerd worden. In dit voorbeeld wordt een sterrenspoorfoto gemaakt vanaf een statief. De nabewerking vergt ook niet veel tijd.
Canon EOS R + Canon RF15-35mm f/2.8L IS USM

De foto's gemaakt met deze camera (full frame) en objectief geven een beeldhoek van 100 x 77° bij een brandpuntsafstand van 15mm. Zie rode kader op onderstaande afbeelding 1a. Te zien is dat een gedeelte van het landschap alsmede de poolster omgeving in beeld gebracht kan worden.

Afbeelding 1a - Stellarium laat door de rode omlijning zien wat het beeldveld is op 15mm brandpunt i.c.m. een 36 x 24mm sensor.

De Uitvoering
Om de ruis een stuk te verminderen worden er 10-tallen foto's gemaakt met het landschap en sterrenhemel te samen. Eventueel kan een aparte foto worden gemaakt met een lagere ISO om het landschap beter te kunnen belichten. Deze foto's worden met software gecombineerd.

De tientallen foto's worden niet d.m.v. de vinger op de sluiterknop gemaakt indien er gebruik wordt gemaakt van een DSLR of mirrorless camera. Daar dit in de eerste instantie een erg saaie bezigheid is is het ook verstandig om beweging van de camera en montering te voorkomen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van een eenvoudige intervalometer of 'camera control' software. De camera Control software zoals N.I.N.A. zorgt er voor dat er automatisch bijvoorbeeld 100 keer een foto wordt gemaakt met 120 sec belichtingstijd. Dit wordt ook wel een sequence genoemd. Ook kan een gewone intervalometer gebruikt worden om de sequences te maken.

Uiteraard kan ook gewoon vanaf een gewoon vast fotostatief (zie onderstaande foto) tientallen foto's gemaakt worden waarbij we wel op moeten letten dat er een sluitertijd gekozen moet worden zodat de sterren ook 'puntjes' blijven en geen streepjes. Dit is o.a. afhankelijk van de brandpuntsafstand die gebruikt gaat worden. Voor kortere brandpuntsafstand kan een langere sluitertijd gekozen worden. Hier kan je dat berekenen. Uiteraard kan ook juist wel strepen (sterrenspoor) wenselijk zijn.

De tientallen foto's te samen met één aparte foto van het landschap worden gestackt (gestapeld) met software zoals Sequator. Deze software gaat bewerkingen uitvoeren en stapelt de foto's zodanig dat er een samengevoegde foto ontstaat. Zie afbeelding 1b.

De foto moet nog wel met fotobewerkingssoftware bewerkt worden zoals specialistische astrosoftware en/of Adobe Lightroom/Photoshop.

Afbeelding 1b - Samengestelde foto van landschap verlicht door de Maan met sterrenhemel (sterrenspoor).

De Montering

Afbeelding 1c - De montering voor sterrenhemel met landschap.

Hardware
* Canon EOS R

* Canon RF15-35mm f/2.8L IS USM
* Canon Batterygrip BG-E22
* Intervalometer YouPro YP-880
* Manfrotto Statief 055DB
* Manfrotto Balhoofd MHXPRO-BHQ2

Software voor nabewerking
* Sequator
* Adobe Lightroom Classic
* Adobe Photoshop
Back to Top