Astrofotografie is één van de disciplines van de fotografie en richt zich op het maken van foto's van objecten aan de nachtelijke hemel. Er bestaan naar mijn inzicht en behoeften vier hoofdgroepen voor een amateurastronoom.
1. Nachthemel
Dit zijn over het algemeen foto's gemaakt van een stuk landschap, objecten op de voorgrond, wolken partijen met sterren (sporen), meteoren, planeten, de Maan, de Melkweg op de achtergrond. De benodigde apparatuur is een camera, objectief met een relatief kleine brandpuntsafstand met een relatief grote opening en een statief (zonder volgsysteem).

Afbeelding 1a - De Maan met rechts Saturnus en Jupiter als stipjes tussen de wolken en boomtoppen.

2. Zonnestelsel
Foto's van de objecten binnen ons zonnestelsel zoals de Zon, Maan, planeten, kometen, asteroïden, planetoïden en dwergplaneten. De benodigde apparatuur is een astrocamera met filmmogelijkheden en een hoge framesnelheid of met een DSLR/mirrorless camera die de mogelijkheid hebben om frames via Liveview 5x zoom te kunnen vastleggen, een telescoop met een hoge brandpuntsafstand (Narrow Field), filters, barlowlenzen, extenders, fotostacking en foto nabewerkingssoftware.​​​​​​​

Afbeelding 2a - Jupiter met linksonder de Grote Rode Vlek.

3. Deepsky
De focus van de foto's gaat liggen op objecten buiten ons zonnestelsel, zoals nevels, sterclusters en sterrenstelsels alsmede ook dubbelsterren en supernova's. Dit kunnen zowel Wide Field als Narrow Field foto's zijn. De benodigde apparatuur is een hoge kwaliteit camera, parallactische montering, automatisch volgsysteem, filters, fotostacking en nabewerkingssoftware. Zie hieronder een voorbeeld van de Orion Nebula M42.

Afbeelding 3a - Running Man NGC1977, Orion Nebula M42 en de Witch Head Nebula NGC1909 aan de zuidelijke winterhemel.

4. All Sky
All Sky fotografie legt de sterrenhemel vast met een fisheye objectief met een beeldhoek van 180°x180° gericht op het zenit (recht naar boven). De bedoeling is dan om continue foto's te maken waardoor bijvoorbeeld meteoren er altijd op komen te staan met uiteraard als bijvangst satellieten, vliegtuigen, wolken en eventueel bliksem in de verte.

Afbeelding 4a - Een uitsnede van een 8mm fisheye foto gericht naar het zenit in augustus rond 22:45 lokale tijd in een Bortle 7 gebied.

Het Doel
Mijn doel is om foto's te maken van alle vier de hoofdgroepen van de astrofotografie. De nadruk zal op Zonnestelsel (Zon en Maan) en Deepsky gelegd worden met een ZWO ASI183MM Mono camera, een Canon EOS R, Canon objectieven en een Sky-Watcher SkyMax 127 telescoop. Aan de hand van objectinformatie en een paar berekeningen kunnen we bepalen hoe groot, hoe 'scherp' (resolutie) het object op een foto kan worden weergegeven met de gebruikte apparatuur.
Het Middel
Het middel is een parallactische montering (zoals de startracker SkyGuider Pro met volgsysteem) en wordt gebruikt om de sterren en andere hemelobjecten visueel 'stil' laat staan waardoor er met lange sluitertijden van enkele seconden tot enkele minuten belicht kan worden. De montering bestaat in de basis uit de onderstaande onderdelen en wordt aangevuld met onderdelen specifiek voor de hoofdgroepen van de astrofotografie. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een normaal vast statief welke vooral voor de hoofdgroepen Landschap en Hemel (zonder volgsysteem) en All Sky gebruikt kan worden.
Basis montering
* iOptron SkyGuider Pro Montering
* iOptron iPolar Pooluitlijningscamera
* iOptron SkyGuider Pro Statief
* HiTec Astro Een-kanaals Verwarmingslint Controller
* Dew-Not Douwlinten 32mm & 127mm
* Ganymedes Dauwlint 600mm met regelaar
* Celestron PowerTank Lithium Pro 17Ah
De Stappen
Om te komen tot een goede foto voor de drie hoofdgroepen van de astrofotografie zijn er ruwweg zeven stappen die gemaakt moeten worden:

a. Het kiezen van een object op basis van zichtbaarheid, grootte en helderheid (sequences of filmpjes).
b. Keuze van de telescoop en camera om het object goed te kunnen vastleggen met de juiste beeldhoek en resolutie.
c. Het samenstellen van de montering met besturing en guiding.
d. Het kiezen van een waarneemlocatie welke liefst zo mogelijk donker, windvrij en trillingsvrij zal moeten zijn.
e. Het afstellen van de montering op de waarneemplek (o.a. pooluitlijning).
f. Het maken van de foto's (sequences) of filmpjes (captures).
g. De nabewerking van de foto's.

Uiteraard is alles afhankelijk van het weer.

Ik zal voor de meeste bovenstaande punten het één en ander toelichten op de volgende pagina's.
Back to Top