Het doel is om met de opstelling wide field foto's te maken van Deep Sky Objecten. Het is het onderdeel van de astrofotografie die het meeste tijd kost tijdens het fotograferen als ook in de nabewerking.
De foto's gemaakt met de opstelling geven een beeldhoek van 10 x 6,5° bij een brandpuntsafstand van 200mm. Zie rode kader op onderstaande afbeelding.
° = graad - de volle Maan heeft een schijnbare diameter van een 1/2° of 30'.
' = boogminuut - een boogminuut is het 1/60 deel van een graad en bestaat uit 60 boogseconden.
" = boogseconde - een boogseconde is het 1/60 deel van een boogminuut en het 1/3600 deel van een graad.
Bij een sensorresolutie van 7620 x 4480px en een sensorafmeting van 36 x 24mm met een pixelgrootte van 5,34µm geeft deze opstelling een optische resolutie van 5,5"/px. Dat wil zeggen dat een object met een schijnbare afmeting van 5,5" aan de hemel wordt afgebeeld op 1px op de sensor en beeldscherm bij een 100% weergave.
Als voorbeeld de Orion Nevel M42 zoals te zien als rode vlek in onderstaande afbeelding. Dit Deep Sky Object heeft een schijnbare afmeting van ongeveer 1 x 1°. De Orion Nevel M42 wordt dus afgebeeld op de sensor met een resolutie van ongeveer 650 x 650px.

Afbeelding 1 - Het programma Stellarium laat door de rode omlijning zien wat het beeldveld is in sterrenbeeld Orion.

Op de portfolio pagina zijn foto's te zien die zijn genomen met een camera vanaf een vast statief en met een equatoriale mount van de nachtelijke hemel. De foto's zijn verdeeld in de vier hoofdgroepen van de astrofotografie. Het Deep Sky Objecten album is in ontwikkeling en wordt aangevuld met foto's van de opstelling.
Back to Top